Titeren wat is dat precies?

 

Als de pups geboren worden nemen ze met de eerste melk die ze van hun moeder krijgen antilichamen op.

Antilichamen zijn eiwitten die bescherming bieden tegen virussen, bacteriën en andere parasieten die het lichaam ziek kunnen maken. Hoeveel antilichamen ze binnen krijgen is afhankelijk van hoeveel antilichamen de moeder heeft en hoeveel melk ze opnemen in de eerste ca. 12 uur. Deze antilichamen blijven gemiddeld tussen de 6 en 12 weken aanwezig in het bloed van de pups, maar langer is ook mogelijk.

Op welke antilichamen wordt er getiterd?
Met VacciCheck worden de antilichamen gemeten bij de hond van de 3 vaccins welke in de cocktail zitten, te weten:
Hondenziekte (Canine Distemper Virus of CDV),
Infectieuze Hepatitis (Canine Adeno-2 Virus of CAV-2; ook tegen CAV-1),
Parvo (Canine Parvo-2 Virus of CPV-2).

Zolang die antilichamen in het bloed zitten, zijn niet alleen de pups beschermd, maar een vaccinatie zal dan ook niet aanslaan.

De reden dat de pups gevaccineerd worden  (6, 9 en 12 weken) is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en dus niet weten of een vaccinatie aan zal slaan of niet. De entstoffen die we gebruiken zijn levende entstoffen en een vaccinatie met een levende entstof is voldoende om langere tijd (lees: jaren) bescherming te geven. Dus eigenlijk slaat er van de 3 vaccinaties die wij geven maar eentje aan.

Nu bestaat er een test waarbij we kunnen zien of er nog antilichamen aanwezig zijn in het bloed van de pups. Dus om onnodig vaccineren te voorkomen, kunnen we met deze test eerst kijken of er nog antilichamen zijn en pas wanneer deze verdwenen zijn, een vaccinatie geven. Dan krijgen de pups dus maar 1 vaccinatie in plaats van 3. Het mooiste is om dan ca. 4 weken na de vaccinatie te controleren of de vaccinatie inderdaad goed is aangeslagen. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen, dus pas na een titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop is en hebben ze met 1 vaccinatie een jarenlange bescherming.

Dit is wat er met uw pup is gebeurd. In plaats van een vaccinatie is er een titerbepaling gedaan. De uitslag daarvan staat in het paspoort, alsook wanneer de pup weer getiterd en/of gevaccineerd dient te worden. Sinds januari 2015 zijn titerbepalingen ook geaccepteerd en erkend door de Raad van Beheer en geldig op de meeste hondenscholen, op shows en ook steeds meer pensions accepteren dit.

 

Waarom wordt er niet op Rabiës getiterd?
Omdat dit ongeacht de uitslag (is overigens een heel andere test) een wettelijk verplichte enting is en er niet door middel van een test hierop uitzonderingen mogen worden gemaakt. Je zult dus ten alle tijden over een geldige Rabiësenting moeten beschikken indien de hond meegaat naar het buitenland.

‚Äč

Waarom wordt er niet op Leptospirose (o.a. ziekte van Weil) getiterd?
Omdat Leptospirose een bacteriële infectie is, waarvoor geen titerbepaling mogelijk is. Voor een virusziekte kan dat wel. Daarnaast is de Lepto-vaccinatie maar voor een korte bepaalde tijd werkzaam (het is een dood vaccin) waardoor het ook geen zin heeft.

 

Hoe gaat het in z’n werk en hoe lang duurt het voordat de uitslag bekend is?
Er wordt een druppeltje bloed afgenomen bij de hond en dit wordt in de VacciCheck gedaan. 

De teststrip geeft dan de uitslag, hoeveel bescherming de pup nog heeft of geen bescherming meer.


Van uw fokker heeft u sowieso een naam en adres van een dierenarts bij u in de buurt meegekregen die bekend is met het titeren van pups/jonge honden. Niet iedere dierenarts doet dit namelijk, dus wanneer u naar een arts gaat die hier geen ervaring mee heeft, dan is er kans dat uw pup onnodig gevaccineerd wordt en er meerdere vaccinaties nodig zijn om uw hond niet onbeschermd rond te laten lopen.

In de facebookgroep ‘Titeren met VacciCheck’ vindt u alle informatie hierover, alsmede de dierenartsen die volgens de laatste richtlijnen en inzichten titeren. U zult daar zelf zien hoelang de meeste honden beschermd zijn die anders ‘gewoon’ gevaccineerd waren geweest terwijl dat niet nodig was.

 

Bronvermelding: Titeren met VacciCheck: https://www.facebook.com/groups/1170151009673305